Förbättra hälsan genom orientering – oavsett ålder

Orientering är en bra aktivitet för att förbättra din hälsa. Vid orientering är vi utomhus och ofta i skogen. När vi orienterar så använder vi både kropp och huvud. Det gör orientering till en bra motionsform oavsett ålder.

Hälsa

Vi kan ta hand om vår hälsa på många sätt, det viktiga är att vi verkligen tar hand om våra kroppar och äter hälsosamt. Det finns också många olika slags motionsformer att utöva, som stärker oss på olika sätt. Men det är många som glömt bort orientering, då det är någonting som man ofta associerar med att vara barn eller tonåring i skolan och inte en aktivitet att utöva som vuxen. De flesta testade på att orientera i skolan och många tyckte också att det var väldigt roligt. Det som gör orientering så bra är att man är utomhus och att man rör på kroppen så allsidigt. Du ska upp för små kullar, hoppa, springa på stigar, ta dig över diken och du kan behöva klättra uppför en slänt, samtidigt som du också får använda huvudet och träna ditt lokalsinne. Orientering bygger alltså upp både muskler och intellekt. Då orientering för det mesta sker ut i skogen, så blir det också mjukt för lederna, vilket kan vara bra om du har ledbesvär. Om du har problem med artros höft kan du vända dig till JointAcademy, som ger dig all hjälp som du behöver för att leva ett aktivt liv med artros. När man orienterar behöver man inte heller springa, utan du kan orientera genom att gå. Det viktigaste är att komma ut och röra på sig.

Orientering

Det finns flera olika sätt som du som vuxen kan testa på att orientera. Dels kan du se om det finns någon klubb i din närhet och börja orientera med dem, dels kan du ta reda på om det finns andra som är intresserade av orientering. Du kan till exempel titta på Facebook för att se om det finns en grupp i din närhet, som håller på med någon slags orientering. Men under de senaste åren har det också kommit en ny slags orientering, via mobiler. Det finns någonting som heter Geocaching som innebär att du letar gps-koordinater över hela världen. Du åker till gps-punkten och ska där hitta en fysisk låda. Det är en form som passar alla åldrar. Det betyder alltså att du bara letar efter en orienteringspunkt, istället för 20. Det är ett bra sätt att komma ut i naturen. Ett annat sätt är genom spelet Pokemon Go. Det fungerar ungefär på samma sätt som Geocaching, men du ska hitta digitala punkter som andra människor har lagt ut. Du letar alltså inte efter en fysisk låda. För att spela Pokemon Go måste du ha en mobil och fungerande internetkoppling. Det som är fint med Geocaching och Pokemon Go, är att du är kan utöva sporten i helt vanliga kläder.

Leave a Reply

mts_cool