Vikten av att äta rätt när man orienterar

Orientering är en fantastiskt rolig sport som engagerar tusentals människor i Sverige varje år. Att springa runt i skogen med karta och kompass är ett sätt att komma nära naturen medan man får fantastisk motion och får röra sig och ha roligt. Om man vill ta sin orientering till en ny nivå är självklart träningen extremt viktig för att få saker att lyfta. Men en annan minst lika viktig del som krävs för att träningen ska ge det resultat man vill är kosten. Att ha rätt kost när man satsar hårt mot en idrott som till exempel orientering är extremt viktigt och i denna artikel lyfter vi några av de saker som är viktiga att tänka på när man tränar orientering.

Mellanmål

När man tränar mycket orientering och springer mycket bränner man många kalorier varje dag. För att kroppen ska vara i balans och för att man ska kunna fungera som man ska och undvika skador behöver man äta mycket. Att äta mycket kan vara svårt om man inte är van vid det och många gör misstaget att direkt utöka sin lunch och sin middag med mycket mer mat. En smartare väg att gå är att i stället utöka antalet måltider man äter på en dag och att göra mellanmålen fler och mer stadiga. Ett ordentligt mellanmål kan till exempel bestå av någon typ av god sandwich som kan ge mer energi än till exempel bara en frukt. En sandwich är också enkel att ha med sig och gör att man kan äta mellanmålet på språng om man behöver.

Fett och kolhydrater

En annan sak som är bra att tänka på är att se till att man fyller på mycket när det kommer till fett och kolhydrater. Detta är de ämnen man bränner mest av om man springer mycket och att fylla på med dessa är därför väldigt viktigt. Ett knep kan till exempel vara att äta sallad med någon typ av cannabisolja eller salladsdressing på till lunch för att få i sig extra mycket fett. Att se till att inte vara rädd för fett i sin vardag, utan att äta små energirika snacks som till exempel chips eller nötter som mindre mellanmål kan vara en bra idé. Man bör dock se till att dessa små mellanmål inte gör att man inte orkar äta tillräckligt mycket till exempelvis lunch som man skulle behöva.

Leave a Reply

mts_cool