Man blir aldrig för gammal för orientering!

Orientering för barn är en aktivitet som innebär fysisk träning ute i friska luften och som samtidigt är ett intressant sätt att upptäcka och uppleva naturen. Det betyder dock inte att orientering är en aktivitet i första hand för unga. Vi vågar påstå att alla kan orientera! Även för äldre är orientering ett mycket bra sätt att hålla sig både aktiv och alert i hög ålder. I den här texten ska vi titta på varför det är så och hur orienteringen påverkats av den senaste landvinningarna inom teknik. Det är spännande tider för orienterare.

o-puls-tempoEn mycket allsidig träningsform

Klassisk orientering som innebär att man utifrån en karta försöker hitta den närmsta och snabbaste vägen mellan kontroller ute i skogen är nog nästintill den ultimata aktiviteten för äldre. Orientering ger allsidig träning som sätter såväl konditionen som smidigheten och uppmärksamheten på prov. Dessutom gäller det att ta kloka beslut. Orientering handlar lika mycket om intellektuell problemlösning som om fysisk förmåga. Kontrollerna som man tar sig till när man orienterar finns alltid ute i skogen. Man orienterar alltså helt och hållet på sina egna villkor, när man har tid och lust, och inte under särskilda tävlingar. En högkvalitativ duschblandare till badkar kan förhöja upplevelsen av ett motionspass och det efterföljande badet. Få saker är så ljuvliga som att koppla av i varmt vatten efter en stund med frisk luft och motion. Badet är bra för blodcirkulationen vilket kan minska risken för skador och träningsvärk. Inte minst äldre människor brukar uppskatta detta.

Orientera med den senaste tekniken

Äldre människor har ofta bra vardagstips som; rengör med citron och bikarbonat istället för skadliga kemikalier. Nuförtiden kan även unga ge äldre människor tips som kan förändra deras vardag till det bättre. Ett exempel på det är att man nu kan använda ny teknik som gps och speciella appar när man utövar orientering. Det är alltså inte längre nödvändigt att förse sig med de rätta kartorna och en bra kompass när man ska bege sig ut i skogen – det räcker med att man har en mobiltelefon med uppkoppling. Det är även en trygghet om man skulle hamna vilse ute i skogen. Hjälpen finns då bara ett samtal bort. Det finns även speciella klockor man fäster på handleden som kan ge information om hur långt man sprungit eller promenerat och vad man har för puls. Informationen sparas så att man sedan kan jämföra med vad man tidigare har presterat ute i skogen. Eller i staden – endast fantasin sätter gränser för var orienteringen börjar och slutar.

Leave a Reply

mts_cool