Orientering- en bra träningsform

Alla vet vi att vi måste träna. Fysisk aktivitet är ett måste för att vi skall må bra och hålla oss vid god hälsa. Det är dessutom a och o om man vill hålla sin kropp i god form. Det är dock inte alltid helt lätt att veta vilken typ av träning som man skall börja utföra. Dels gäller det att hitta något som verkligen ger den fysiska träning man är ute efter, vissa kanske bara vill hålla sin vikt i schack medan andra vill bygga stora synliga muskler och måste hitta en träningstyp som ger ett sådant resultat.

Oavsett vad man vill ha ut av sin träning så är det dock a och o att man hittar en träningsform som man tycker är rolig. Upplever man att träningen är rolig så är det ju betydligt större chans att man verkligen tränar. Och som vi alla vet är den bästa träningen den som faktiskt blir av!

Testa orientering

Woman punching at control point, taking part in orienteering competitions. Isolated on black. File contains clipping path

En träningsform som är mycket rolig och som dessutom ger bra fysisk effekt är orientering. I denna sport aktiverar men dessutom inte bara kroppen utan även hjärnan. Att läsa kartor, ta ut kompassriktningar och försöka ta sig till nästa kontroll på bästa sätt kräver nämligen en hel del eftertanke och mental ansträngning.

Den fysiska delen är också mycket fördelaktig, att springa är som bekant en mycket bra träningsform som passar de allra flesta människor. Kontinuerlig löpträning ger naturligtvis ökad kondition och man bränner även en hel del energi vilket brukar vara mycket bra ur viktminskningssynpunkt. Dessutom bidrar löpning till att bygga muskler, även om de inte är av den typ som man får vid till exempel styrketräning. Att orientera ger dock mer än att bara springa rakt fram på ett plant underlag. Att man springer ute i skog och mark adderar en extra dimension till träningen. Men blir inte bara säkrare på foten utan det ger också ökad stabilitet i muskler och leder. Detta i sin tur brukar också innebära att skador inte blir lika frekventa. Dessutom är sporten, precis som tidigare nämnts, väldigt rolig och utmanande och passar utövare i alla åldrar.

Leave a Reply

mts_cool