Orientering för funktionshindrade

Om man har något form av funktionshinder och är intresserad av att börja orientera, finns det absolut möjligheter för detta! Sport både inom tävling och vardagsträning för handikappade kallas för parasport och inom orientering kan alla handikappade delta i något som heter Pre-O eller precisionsorientering.

Vad är precisionsorientering?

En precisionsorientering är cirka två kilometer lång och fungerar utmärkt för handikappade men även för andra som vill pröva på denna form av orientering. Givetvis har man rätt att få kunna använda sig av en assistent om behovet finns. Den viktigaste utrustningen när man orienterar som handikappad eller inte, är karta och kompass. En karta och kompass är ett måste i orientering för att kunna hitta rätt till alla stationer. Då orientering är mycket hälsofrämjande, passar den alla oavsett handikapp eller inte. Precisionsorientering innebär att man bara förflyttar sig över stigar och vägar som går att förflytta sig på med rullstol, annat hjälpmedel eller till exempel barnvagn. Vid varje station finns det fem olika skärmar och man ska då avgöra vilken som är rätt enligt kartan för att stämpla in. Precisionsorientering utövas i lokala tävlingar, nationella tävlingar och även i mästerskapstävlingar. För några år sedan tog man fram en unik handikappanpassad orienteringskarta i Västra Götaland, ett lokalt åtagande med temafakta om 124 arbetslivsmuseer och med en orienteringskarta över var de ligger lokaliserade. I Sverige arrangerar man varje år cirka 40 Pre-O-tävlingar där alla kan delta oavsett funktionshinder eller inte. Orientering innebär att vara ute i skog och mark. Är man ute i skogen av andra orsaker som exempelvis camping, behöver man ett bekvämt och hållbart liggunderlag när man ska ligga mjukt och bekvämt i skogsterräng och tält. När man är ute i naturen och orienterar, är det viktigt med rätt kläder vid orientering som tål regn och kyla.

Spännande projekt

När man ska börja med orientering och har ett fysiskt handikapp är det bra att först kontakta Svenska Orienteringsförbundet (SF) som bedriver parasport för handikappade. Handikapporientering har bedrivits sedan 1970-talet och det första världsmästerskapet för handikappade utfördes i Västerås 2004. År 2008 startade IKHP Huskvarna ett stort projekt som heter Hittaut. Projektet är nu en del av Svenska Orienteringsförbundet som gör en storsatsning med Hittaut. Detta innebär 1,8 miljoner kontroller med anpassad terräng som fungerar för rullator, äldre, handikappade eller andra personer. Faktum är att åldern spelar ingen roll inom orientering och man blir aldrig för gammal för denna aktivitet.

Orientering är mycket bra för alla, med eller utan handikapp och oberoende av kön eller ålder. Orientering ger mycket frisk luft och har en dokumenterat positiv effekt på kropp och hälsa. En annan stor fördel med orientering, är att man får bättre tränat lokalsinne och blir riktigt duktig på att läsa kartor och ökar förmågan att ta snabba beslut. Orientering är även bra för det psykiska välmåendet då man både får en social interaktion med andra människor och samtidigt kan njuta av skogens helande krafter!

Leave a Reply

mts_cool