Rätt utrustning för orientering

Orientering är en sport som utövas utomhus i alla väder. Det spelar ingen roll om det är varmt, kallt, sommar eller vinter. Som utövare gäller det alltså att man ser till att ha rätt utrustning för att man ska kunna träna. Vad behöver man egentligen för att kunna orientera?

Karta och kompass

Orientering går ut på att man ska leta runt i okänd terräng och där ska man hitta kontroller och stämpla ett papper. Antalet kontroller kan variera och det gäller att hitta dem alla innan det är dags att gå i mål. Kontrollerna finns utmärkta på orienteringskartor men det gäller att man kan hitta dem också i praktiken. Då behövs såklart en karta och en kompass så att man vet åt vilket håll man går. Kompasser finns i flera olika modeller och man klarar sig ofta bra med en lite mindre variant. Man behöver också en karta. Om man är med i en orienteringsklubb håller de ofta med kartor. Det går också att köpa kartor hos de flesta klubbar om man även vill träna på egen hand. Samma sak gäller om man är borta på en orienteringstävling. Det kan vara klokt att komma ihåg att kompass inte är något måste i början. Speciellt barn kan ha lite svårt för att lära sig kompassen och det kan bli lite mycket på en gång.

Rätt kläder

Eftersom orientering sker i skogen, oavsett väder är det viktigt att man har praktiska och oömma kläder på sig. Ett par bra fritidsbyxor kan vara ett klokt val. I dem kan man röra sig på ett bra sätt samtidigt som byxorna också tål lite mer slitage. Även på överkroppen är det klokt att ha bra plagg på sig. Man får inte klä sig för varmt, men samtidigt ska man inte heller ha för tunna kläder på sig. Det kan till exempel vara bra att använda plagg i funktionsmaterial istället för andra typer av syntetplagg. De transporterar bort svett och fukt så att kroppen inte blir nedkyld. I orientering handlar det mycket om att välja kläder efter väder.

Bra skor

När man springer runt i skogen måste man ha rätt skor på fötterna. Annars är risken mycket stor att man skadar sig. Det är dessutom bra att tänka på att terrängen kan vara fuktig om de senaste väderleksrapporterna meddelat om regn. När det gäller orientering på vintern kan man inte direkt springa omkring i kängor utan det är gymnastikskor som gäller även då. Ofta är dock orienteringen då förlagd till stigar som plogas eller liknande. Det gäller dock att hålla koll så att man inte halkar. Om man tävlar i flerdagarstävlingar är det inte fel att flera par skor. Att springa i blöta skor är inte någon hit.

Leave a Reply

mts_cool