Världsmästerskapen i orientering

Världsmästerskapen i orientering har arrangerats sedan 1966 då tävlingen hölls i samhället Fiskars i Finland. Fram till och med 2002 arrangerades tävling vartannat år men sedan dess hålls den varje år. Under VM tävlar både damer och herrar i grenarna stafett, långdistans, medeldistans, sprint samt sprintstafett. I den sistnämnda tävlar man med mixade lag, 2 damer och 2 herrar. Medaljfördelningen genom åren har totalt dominerats av fyra länder, Sverige, Norge, Schweiz, och Finland. Dessa länder har stått för 431 av de 551 medaljer som delats ut totalt. Sporten har under många år haft svårt att locka tittare till tv-sofforna men har under de senaste åren förändrat den trenden då det nu går att följa samtliga deltagare via GPS direkt i tv rutan. Innan dess fick man helt förlita sig på kommentatorernas känsla för att få en maximal upplevelse i soffan. I Sverige är sporten mest känd för de två tävlingarna O-ringen samt Tiomila.

Guld till Sverige genom tiderna

2017 tog Sverige ett lite omtvistat guld i damstafetten där man ställde upp med Emma Johansson, Helena Jansson och Tove Alexandersson. Orsaken till att guldet blev omtvistat var dock en arrangörsmiss så svenskorna fick behålla sitt guld. Ytterligare ett guld att lägga på den svenska orienteringens hylla. Sedan starten 1966 har det totalt blivit 44 st av den valören. Nämnda Tove Alexandersson har själv sprungit in 5 VM-guld, 6 silver och 3 bronsmedaljer vilket gör henne till en av de absolut bästa svenska orienterarna genom tiderna. Alexandersson har också under 2017 stått för bedriften att under samma år vunnit både VM i Orientering och VM i Skidorientering. 2018 kommer VM avgöras i Lettland. Det blir för övrigt sista gången som VM arrangeras med både skogs och sprint tävlingar. Från och med 2019 i Norge kommer dessa två distanser att delas upp i två helt olika tävlingar. Där skogs-VM kommer gå av stapeln vartannat år med start 2019 och sprintorientering vartannat med start 2020. Sprinttävlingarna kommer då enbart att avgöras i stads och parkmiljö.

Supportar du orientering?

Orienteringssporten har alltid varit en sport som när den ses live ute i skogarna lockat ganska mycket publik. Med de relativt nya greppen sprint och stadsorientering är förhoppningarna stora från Orienteringsförbundens sida att denna publik skall växa och att sporten skall vinna stora marknadsandelar inte minst när det kommer till sponsring där publikaspekten är stor. Orienteringspubliken får dessutom i och med sportens tillväxt i nya länder en ny utmaning. Nämligen att hitta resor till dessa länder och då ofta platser som inte normalt är rena turistorter. Då passar det bra att söka sina biljetter på ett sätt där sajten avionero.se är unik på det sätt att man skapar ett helt nytt sätt att söka biljetter. Man presenterar helt enkelt sina behov för sidan och sen tar den vid i biljettsökandet. Avionero har som motto ”Avionero gör det inte bara enklare och tidsbesparande att söka flyg, utan gör det till ett nöje.”

Leave a Reply

mts_cool