Orientering är en mycket allsidig sport och den utövas av personer i varierande åldrar. Det spelar ingen roll om man är en van orienterare eller nybörjare, det finns möjlighet för alla att vara med. Varje år ordnas flera olika orienteringstävlingar och de innehåller många olika klasser. Ofta kan olika klasser använda samma banor men det varierar vilka kontroller som ska passeras, och i vilken ordning de ska tas. För en van orienterare är tävlingsbanan mer utmanande än vad den är för en nybörjare som är ute och tävlar för första gången. Men hur laddar man egentligen upp och tränar inför en orienteringstävling?
Den fysiska träningen
Många tror att orientering bara handlar om att ha bra kondition. Man springer eller går en hel del, men det är inte det enda som räknas. På en platt tävlingsbana räcker det ofta med att kunna ta sig fram relativt snabbt, men på de mer avancerade banorna krävs också en rejäl styrka för att kunna ta sig upp för berg, sluttningar och för att kunna klättra på stenar för att nå kontrollerna. För att bli en duktig orienterare räcker det alltså inte med att bara springa. Ett bra hemmagym kan vara en mycket god investering för att kunna träna när man vill.
Koordination
Orientering sker i de allra flesta fall i skogen. Man springer på stigar, i kuperad terräng och det finns gott om rötter, stenar och annat man kan skada sig på. Det kan därför löna sig att träna upp sin koordination så att man har större kroppskontroll och så att man vet var man sätter sina fötter. Det kan till exempel vara klokt att lägga ut pinnar på marken och springa över dem med ett steg mellan och sedan variera tempot, längden mellan pinnarna med mera. Efter ett tag man man höja dem steg för steg så att det blir små hopp mellan varje pinne. Det är också bra att springa upp och ned för trappor, små slänter och annat som gör att man får tänka efter lite extra var man går.
Mat och dryck
En orienterare måste ladda upp ordentligt innan en tävling. Det gäller både mat och dryck. En bra orienterare kan inte leva på cheeseburgare utan det krävs lite annan mat också. En allsidig kost är det bästa, och eventuellt kan den behöva kompletteras med vitaminer. Inför tävlingen samma dag är lätt mat som mättar att föredra. Pasta, vitt bröd och liknande kan vara bra. Bruna bönor och annan mat som bildar gas är det dock klokt att undvika. När det gäller dryck är vatten bäst. Kaffe är vätskedrivande och bör undvikas. Även många sportdrycker kan vara bra. De ger lite extra energi inför den kommande tävlingen.