Olyckor inom orientering

Orientering är en sport som innefattar att man rör sig mycket i naturen. När man springer kan man lätt skada sig och det är något som händer ännu enklare om man springer i skog och mark. I skogen är det lätt hänt att man trampar snett på en sten, trädrot eller något annat. Då kan man lätt vricka foten eller än värre, få en spricka. Om det är lerigt eller halt kan man halka och är olyckan framme kan man ramla och slå sig ganska rejält. Allt som oftast får man bara blåmärken, skavsår och mindre sår men ibland kan man ramla illa och slå i huvudet. Om det händer kan man få hjärnskakning eller liknande. När man orienterar har man oftast mycket tunna kläder på sig och de skyddar inte särskilt bra mot varken fall, taggiga buskar eller utstickande grenar utan kroppen är ganska utsatt i sporten. Det är värt att tänka lite extra på.

Hur man kan förhindra olyckor?

När man orienterar har man ingen hjälm eller någon annan form av skyddsutrustning. Det är därför inte särskilt lätt att skydda sig mot skador. Det är viktigt att ha en fulladdad mobil med sig ut när man ska ut och orientera, och det är särskilt viktigt om man väljer att orientera ensam. På så sätt kan man få tag i någon om man skulle skada sig under turen och inte kan fortsätta springa. Ett sätt att kunna vara något mer säker är att se till att man har skor som ger bra grepp och som dessutom ger foten stöd på ett bra sätt. Det är också viktigt att se till att man har kläder som sitter bra. Om man till exempel har en löst sittande halsduk eller liknande kan den lätt fastna i trädgrenar eller buskar och på så sätt orsaka fall. Om man ramlar nedför en backe eller liknande kan halsduken fastna i fallet och om man i värsta fall då inte är vid medvetande kan man lätt bli hängande i halsduken. Det är också bra att se till att de kläder man bär är långärmade, och att man har ett par långbyxor eftersom det skyddar något bättre.

När något har hänt

Om man råkar ut för en olycka när man orienterar kan det finnas olika sätt att gå tillväga beroende på hur man skadats. Om man trampat snett och bara stukat foten är det bra att kunna linda den på ett bra sätt och sedan vila den. Om det inte blir bättre på ett par dagar bör man kontakta läkaren. Om man slagit i huvudet rejält bör man ofta kontakta vården direkt. Om man slagit upp sår på kroppen kan de i vissa fall behandlas hemma. Det är viktigt att såren rengörs ordentligt. Är såren av djup karaktär är det viktigt att kontakta läkare för bedömning, då de troligtvis kommer att behöva sys. När man ramlar kan man också råka skada sig i munnen. Om man slagit i tänderna bör man ta kontakt med en tandläkare så att denne kan göra en undersökning och utesluta allvarliga skador. Om man misstänker att man skadat sig allvarlig bör man kontakta läkare omgående för att få behandling av skadorna.

Leave a Reply

mts_cool