SM i bilorientering

De flesta vet vad orientering är. Kanske några har koll på att skidorientering finns. Men bilorientering? Bilorientering är verkligen en riktigt sport. Det är en egen gren som ingår under bilsportförbundet. Kort och gott är det precis som det låter – orientering med bil. Vid start har föraren och kartläsaren ingen aning om vilken sträcka som de ska åka. Det gäller att åka rätt kartväg som ges enligt kartklipp och körbesked som ges vid varje tävlingssträcka. Åk rätt väg så snabbt som möjligt och du står som vinnare. Beroende på vilken typ av tävling det är finns det två olika former att köra – typ A och typ B. Vid typ A finns det numrerade kontroller som deltagarna måste anteckna för att visa att de tagit kontrollen.

Bilorientering är en sport med hög fart

Om du går in på Svenska bilsportförbundet hemsida finns massor att läsa om bilorientering. Det är en sport som främst utövas här i norden och kommer ursprungligen ur rallyn. Det finns flera olika nivåer av bilorientering att tävla på. Lokalnivå, distriktsnivå, riksnivå samt en internationell serie. Mindre tävlingar kan hålla på runt någon timme där sträckor kan vara allt från någon minut och uppåt. Större tävlingar kan hålla på hela kvällar och nätter. Ofta är det transportsträckor mellan varje orienteringssträcka. Det är en sport där förare och kartläsare liksom i rally behöver ha ett tätt och bra samarbete för att på snabbast sätt hitta den kortaste vägen. Det finns många olika typer av kontroller som kan användas vid tävling. En typ är OK – orienteringskontroll. Det är en blå skylt med en bokstav på som ska noteras av deltagarna och visas upp vid målgång. Missad kontroll ger 15 minuters strafftid.

Bilorientering med dieseltrim

Om du funderar på att börja med bilorientering behöver du ingen avancerad bil eller utrustning. Ofta går det bra att tävla med en vanlig bil även om det rekommenderas att det är en bil som du inte är så rädd om då det kan bli bucklor. Den behöver vara skattad och besiktad vid tävlingstillfället. När du kommer upp i mer avancerade nivåer så krävs det lite mer av bilen. Det kan vara bra med lite dieseltrim för att få extra fart på bilen. Hasplåt under bilen rekommenderas också då tävlingen ofta sker på gamla skogsvägar. Bilorientering är en fartfylld sport där det gäller att vara både taktisk och snabb. Är du nyfiken att testa så är det bara att gå in på bilsportförbundets hemsida och läsa mer om kommande tävlingar.

Leave a Reply

mts_cool