Orientering

Orientering har funnits i många år redan och det är en sport som har kommit in i OS. Många kanske inte tänker på att detta är en sport som de kan tävla i. Du kan orientera på fritiden om du vill eftersom det finns lämpliga stigar och vägar i skogen som du kan orientera på. Orientering handlar om att hitta vägar på obekant mark. Detta görs med följande hjälpmedel:

Karta

Du behöver ofta en karta för att kunna hitta vägen i den terräng du befinner dig i. Kartorna kan du hitta på google maps och skriva ut, eller så kan du ha mobilen uppe när du befinner dig i spåret. Då kan du behöva en iphone laddare för att ladda din telefon, om du har en iphone. Trots att du oftast springer när du orienterar, behöver du inte göra det när du ska kolla kartan. Ju bättre detaljerad karta du har, desto lättare blir det för dig att hitta den väg dit du ska. Om du inte har tillgång till karta kan du alltid följa solen eller månes riktning när du orienterar dig.

Kompass

Kompass har funnits i många århundraden och det användes av pirater och upptäcktsresande på havet när de inte hade kartor, för att kunna navigera sig rätt. Kompassen är viktig för att kunna hålla en exakt kurs på var du befinner dig. Har du ingen karta kan kompass hjälpa dig men det går också bra om du har båda hjälpmedlen.

Stämplingssystem

När du orienterar är det ofta kontroller som du letar efter och när du har stämplat, kommer det att skickas en signal till en löparbricka om alla orienterare har med sig. Denna bricka kan sitta på fingret eller på armen. Men detta får du bara om du tävlar och finns alltså inte som hjälpmedel om du är ute och privat orienterar.

Övrigt

Att lära sig att orientera är något som är bra eftersom du i framtiden kan hitta där du är. Ibland kan barnen på gymnastiklektionerna i skolan få lära sig att orientera. Det är en rolig och annorlunda upplevelse som barn bör få ta del av. Du kan anmäla dig till tävlingar om du vill prova på att tävla i orientering. Du kan läsa mer om orientering på Svensk orienterings förbunds hemsida. Kläderna som orienterare har är speciella på så sätt att det måste vara ordentliga skor som tål alla typer av terrängunderlag.

Du måste också ha heltäckande kläder för att skydda dig mot skrapsår och eventuella sjukdomar som kan uppstå. Det kan också vara bra för att skydda mot fästingar och myggor. Armarna och huvudet behöver inte täckas men en T-shirt som täcker axlarna är ett måste, i alla fall när du tävlar. Det är också ett bra skydd mot solen om du orienterar en solig och varm dag.

Leave a Reply

mts_cool