Tävlingen O-ringen

O-ringen är en av de största, årligen återkommande, tävlingarna inom svensk idrott och en självklar höjdpunkt för alla som är intresserade av orientering. Tävlingen pågår under fem dagar och har arrangerats, på olika platser i Sverige, sedan 1965. Deltagarantalet varierar lite, delvis beroende på var tävlingarna hålls. 2016 var man nära att slå rekordet med hela 24313 löparintresserade deltagare. I den här texten kommer vi att berätta mer om vad det är som gör O-ringen till en mycket speciell och populär tävling som även är intressant för åskådare att följa.

O-ringen i Värmland 2017

O-ringen hålls i Värmland nästa år med Arvika som närmsta tätort och tävlingsbanor som går genom varierad skogsterräng och det värmländska kulturlandskapet. Tävlingen hålls, enligt traditionen, av stapeln under vecka 30 vilket i år betyder den 22-28 Juli. Tävlingen är internationellt uppmärksammad och brukar kunna locka deltagare från mer än 40 länder vilka då även får en chans att uppleva den svenska högsommaren. Man överdriver inte om man påstår att detta är världens kanske viktigaste orienteringstävling. Det är Svenska Orienteringsförbundet som genom aktiebolaget O-ringen AB står för arrangemanget, i samarbete med lokala klubbar och andra partners. Mycket erfarenhet har samlats under tidigare års arrangemang och det borgar för ett event där det organisatoriska fungerar som det ska.

Vad gör O-ringen speciell?

O-ringen är en stor tävling. Eftersom den pågår under flera dagar får orienterare från många olika länder en chans att umgås mellan loppen. Många väljer att bo på ett särskilt campingområde och att tillgodose alla behov under sådana omständigheter kräver en organisation som påminner om när man arrangerar stora festivaler. Själva tävlingsformen gör att O-ringen är intressant att följa. Den sista av de fem etapperna avgörs med jaktstart där de som placerat sig bäst under de föregående dagarnas tävlingar får ett försprång. Många stora orienteringsprofiler som vår Jerring- och bragdguldsvinnare Annichen Kringstad värdesätter sina segrar i O-ringen mycket högt. Förutom elitklasser för herrar och damer hålls tävlingar för orienterar i alla åldrar och på olika nivåer.

Leave a Reply

mts_cool